material:
fresh milk(1000ml)
starter culture (plain yogurt-perisa asli tu)
glucose/sucrose(sugar)
non fat solid content(susu tepung)
container (tuk isi die apabile siap)
- panaskan 'fresh milk'+ susu tepung lbh kurg 70-90g dengan api yg x bape kuat selame 30 minit
- tambahkangule lebih kurg 100g-130g tuk 1000ml susu segar
- biarsejuk (mcm suam2 tu)
- tambah 1-2 sudu plain yogurt(2-4% dari jumlah susu segar) & kalau nak perasa pun leh ltk tme ni
- incubate/eramkan dalam suhu panas sikit dari keadaan sekeliling dalam 40-450C (kalau tme wt lu ltk lam waterbath..tapi kalu wat kat uma letak kat lam ovn ke?? o tmpt kekalkan suhu telur tu??) !suhu kne maintain selama 6-8 jam cm tu?
- pastu simpan lam chiller! n dah leh mkn!!!
eh2! ade lagi.. nak gtau nape sebenarnye anda dan aku perlu mkn yogurt! hehehehe............... :P
kerana :
- prevent stomach infection!
- help to boost da immune systm!
- friendly bacteria hlp to digest food!
- decrease lactose intolerance (bakteria membantu menguraikan laktosa yg dlm susu tuk org yang ade maslh lactose intolerance!
important : maka..jangan lupe mkn yogurt!!! hehehehe ;p
syu.
2 comments:
macam best je yougurt ni, fatin dahlah hantu yogurt, waau...nmpk sedap..huhu=)
fatinmmj
hehe..jan lupe wat tau cik fatin :P
Post a Comment