03 May 2011

Mari buat tauhu sumbat ;p


Tauhu sumbat ataupun dikenali sebagai stuffed tofu ;p

it is so easy as ABC ! hehehehe ;p

tapi aku bukan nak wat Air Batu Campur. saje ngengada nak ajar cara wat tauhu sumbat ! walaupun semua orang TAHU ? ;p

ini sume sebab petang tadi angah kate buatlah tauhu sumbat? :p

ok bahan - bahannya : 

*tauhu

ini tauhu ;p

*tauge & carrot ( sile celur (blanch) tuk beberape minit) *tapi kalu suke mkn keras tak yah celur dengan air panas
*timun
*lade merah (sebgai hiasan)


sile potong ia halus halus ;p


tauge yang dah dicelur seketika ;)

untuk sos :
* bwg putih sikit (tumbuk)
*cili (diharapkan cik cik dan encik encik jangan gune cili boh tetapi menggunekan cili yang di blend sendiri atau beli kat kedai sebab ia akan mempengaruhi appearance &  taste of the stuffed tofu sauce) hehe :p
*sikit garam + gule (secukup rasa)
*air asam jawa
*tepung jagung sikit (untuk pekatkan kuah)

p/s : tambah kan sume dn biarkan die mendidih ! dan boleh hidang ;)


dah siap . tapi gambo kuah  tak amek. lupa? heee ;p


syu.

14 comments:

Si Nuansa Eyqin said...

wah!!! dap erggghhh!! alah napa lah time malam2 camni kat dashboard penuh pulak org update pasal makanan.

♥ shoeshe si budak comot ♥ said...

hehe. lapa ea? sori =-=

adib syazwan said...

bes ke?huhuu

♥ shoeshe si budak comot ♥ said...

adib : sodap kot? :p

kisah gadis stay up late said...

wauoww.... cam best je..
hehe ^.^

♥ shoeshe si budak comot ♥ said...

mrs.lolipop : :p

kisah gadis stay up late said...

lpas ni,make sure ltak la skali ngn kuah k..
bru lgi trliur tgok!!haha :D

♥ shoeshe si budak comot ♥ said...

mrs lolipop : baik BOSH ! ^^

kisah gadis stay up late said...

haha... okayy double triple BOSH!!
hehe =.=

♥ shoeshe si budak comot ♥ said...

mrs lolipop : nak LIKE tapi xde button like tuk komen di atas? hehehe :p

kisah gadis stay up late said...

hahaa..let me do it k..

* kisah gadis stay up late said...
haha... okayy double triple BOSH!!
hehe =.=
May 3, 2011 3:47 AM

* ♥ shoeshe si budak comot ♥ like this.


hehehe..dh kn?? n_n

FIRDAUS HUSAIN said...

i like tauhu sumbat n tauhu bakar....yummy

Yusri said...

amboi sedapnya...

♥ shoeshe si budak comot ♥ said...

FH : good2 . nanti boleh buat? :p
yusri : hehehehehe :p

N.U.F.F.1

FoLLowers~! ^_^

shout , please ? ;p